This article is only available in Dutch 🇳🇱

Nieuws

Move in Motion

Onze UX/UI Designers Glenn, Arnout en Estèlle bezochten Five Talks Motion in Arnhem. Lees verder voor hun drie belangrijkste take-aways en onze visie op motion in app.
Arnout, Glenn en Estèlle bij Five Talks Motion

Motion: een essentieel onderdeel van UX/UI Design?

Tegenwoordig valt de afwezigheid van motion in een digitale gebruikerservaring meer op dan de aanwezigheid ervan. En dan met name die van micro-animaties. Zo heb je vast weleens meerdere keren op een button geklikt, omdat deze niet leek te reageren, terwijl hij het gewoon deed. Toch? Als web- of app-gebruiker heb je vaak niet eens door dat motion je beïnvloedt of zelfs door complexe processen heen leidt. Dat komt doordat goede motions subtiel inspelen op een set psychologische principes die de basis vormen voor UX/UI Design. Naast bevestiging, beïnvloeding en begeleiding van de app- of webgebruiker, dragen micro-animaties ook op andere manieren bij aan een positieve gebruikerservaring. Ze zorgen, indien goed toegepast, dat belangrijke elementen opvallen en dat transities tussen schermen natuurlijk aanvoelen. 

Bij het gebruik van motion binnen UX/UI Design is het ten eerste belangrijk om rekening te houden met de toegankelijkheid. Goed functionerende motions vereisen een hoge beeldresolutie en een duidelijk contrast met de rest van de zichtbare content. Ten tweede geldt het principe ‘Less is more’. Een overdaad aan motion kan overweldigend zijn voor de gebruiker en cognitive overload veroorzaken. Daarom is het essentieel om van tevoren te bedenken hoe motion in een project kan bijdragen, welk verhaal het moet vertellen en welke psychologische principes worden geraakt. Het laatste belangrijke punt is de afstemming met de developers. Bepaal samen de juiste manier om de motion te produceren en werkbaar te krijgen in de systeemversies die de app of webapplicatie moet ondersteunen.

Kortom: motion verrijkt en verbetert - als je het op de juiste manier toepast - de digitale gebruikerservaring. Wat ons betreft is het bewustzijn over wat Motion Design kan bijdragen een logisch én essentieel onderdeel van de skillset van elke UX/UI Designer.

Featured updates

Beyond the latest trends

No items found.

Meer weten of met ons werken?